W3YZ TECHNOLOGY
E-ticaret 5 Okuma Süresi
E-Ticarette Ürün Paketleme
E-ticaret dünyasında fazla dikkat çekmeyen ama aslında e-ticaretin bel kemiğini oluşturan husus ürünlerinizi kargolama sürecinizdir. Neden mi? Gönderdiğiniz kargolar, paketlediğiniz ürün müşterilerinizle kurduğunuz ilk temastır. Ürünlerinizi nasıl paketleyeceğinizi detaylı bir şekilde anlamak istiyorsanız yazının devamına göz atın.
E-Ticarette Ürün Paketleme

ÜRÜN PAKETLEME NEDEN ÖNEMLİDİR?

E-ticaret sürecini başından itibaren ele alalım. 
Müşteriniz web sitenize girdi, bir ürün beğendi, ürünün görselini, açıklamalarını inceledi ve ürünü satın almaya karar verdi diyelim. Tüm süreç boyunca ürünü dijital ortamda takip etmiş ve ürünle doğrudan, fiziksel bir temas kurmamış olacaktır. Bu sebeple ürün eline ulaştığında ilk önce kargo paketine dikkat edecektir.
"Paketleme sağlam mı? Kutu ilgi çekici ve kaliteli özellikler taşıyor mu?" gibi sorular müşterinizin aklına gelen ilk sorulardan olacaktır. Bu sebeple müşteri memnuniyeti ve satış devamlılığı için ürün paketleme oldukça önem taşır.

ÜRÜN PAKETLEME NASIL YAPILIR?
Gelelim ürün paketlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine. Paketlediğiniz ürünlerin üzerine muhakkak:
 Firmanızın adını,
 İletişim bigilerinizi,
 Firma adresinizi ekleyin.
Kullandığınız paketleme malzemelerinin sağlamlığından emin olun. Ürününüzün boyutuna uygun kutular seçmeye özen gösterin. Eğer zarar görme ihtimali olan bir ürün yolluyorsanız dolgu malzemeleri ile ürünü dikkatlice sararak zarar görme riskini en aza indirin. Ürünün kutu içinde hareket etmemesini sağlamak önemlidir.
Kutu seçimi yaparken ürünün:

 Uzunluğuna,
 Genişliğine,
 Yüksekliğine,
 Ağrlık ölçülerine dikkat edin. 
Bu ebatları yanlış hesaplamamaya ekstra özen gösterin çünkü kargo ücreti bu hesaplara göre değişkenlik gösterir. Yanlış hesapladığınız bir ölçü, yüksek bir kargo fiyatı ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Ayrıca ürününüzün ölçülerine göre seçeceğiniz kutunun dayanıklı olması gerekir. Ürününüzün ağırlığını taşıyabilmeli ve deforme olmamalıdır.

DOĞRU KOLİ VE AMBALAJ SEÇİMİ
Doğru koli ve ambalaj seçmenin birçok avantajı vardır. Ürünlerinizi düzgün ve kaliteli bir ambalaj kağıdı ile sardığınız sürece ambalajınızı dilediğiniz gibi özelleştirmekte özgürsünüz!
Markanızın ruhunu yansıtan, baktıklarında sizi hatırlatacak ve müşterilerinize kendilerini özel hissettirecek ambalajlama yöntemleri kullanın. Bu, markanızın güvenilir ve kaliteli olduğuna dair fikir oluşturacaktır. Müşterilerinizin yüzünü küçük sürprizlerle gülümsettiğinizde müşteri memnuniyeti de artacaktır.
Özel günlerde, özel dönemlerde bu günlere özel kutu ve ambalajlar tercih etmeniz satışlarınızı artıracaktır.
Ürünlerinizi ambalajlarken hasarsız bir şekilde müşterinize ulaşmasını sağlamak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

 Eğer birden fazla ürün gönderiyorsanız, her bir parçayı tek tek paketleyin veya bölücü malzemelerle birbirinden ayırın. Taşıma sırasında ürünlerin birbiriyle temas etmemesi için bu önemli bir noktadır.
 Sivri ve kesici nesnelerin kenarlarını emniyetli bir şekilde köpük yardımıyla veya ağır kartonlarla kapatın. Güvenlik her şeyden önce gelir.
 Sıvı bir ürün gönderiyorsanız, hasarsız bir şekilde müşterinize ulaşması çok önemlidir. Sızdırmaz kaplar kullanın, strafor gibi iç malzemelerden yararlanın veya ürünü dayanıklı bir kağıda sarın. 
 Değerli ve hassas eşyaları (bilgisayar, tablet, telefon vb.) hava kanallı ambalaj yöntemi ile ambalajlayabilirsiniz.

ÜRÜN PAKETLEMEDE ETİKETLEMENİN ÖNEMİ
Yanlış etiketleme yapmak kargonuzu gönderirken birçok karışıklığa sebep olabilir. Karışıklıkları ve hata yapma ihtimalini en aza indirmek için şu önlemleri alabilirsiniz:
 Kargonun doğru alıcıya ulaşmasına önem verin. Alıcı bilgilerini, alıcı adresini detaylı bir şekilde yazmaya özen gösterin.
► İletişim bilgilerini doğru bir şekilde yazdığınızdan emin olun.
 Hassas ürünler için kargo paketinin üzerine "Kırılabilir" ibaresi yerleştirin. Çalıştığınız kargo firmasına hassas ürün gönderdiğinizi mutlaka belirtin.