W3YZ TECHNOLOGY
E-ticaret 5 Okuma Süresi
SATIŞLARINIZI ARTIRMANIN ANALİTİK YOLU: DÖNÜŞÜM HUNİSİ NEDİR?
Dönüşüm hunisini en basit haliyle satış hunisi olarak açıklayabiliriz. Bir müşterinizin web sitenizi ziyaret ettiği andan itibaren hareket akışını ve eylem sürecini görselleştirerek anlamanıza yardımcı olan bir terimdir. Yani dönüşüm hunisi, bir müşteriyi dönüşüm noktasına yönlendirme sürecinizdir.
SATIŞLARINIZI ARTIRMANIN ANALİTİK YOLU: DÖNÜŞÜM HUNİSİ NEDİR?

Dönüşüm hunisini, müşterinizin istenen bir eylemi gerçekleştirdiği sürecin şeması olarak yorumlayabiliriz. Bu şema, sebep ve sonuçlardan oluşarak sitenizdeki toplam ziyaretçilerinizin davranışlarını yorumlayabilmenizi sağlar. Ziyaretçilerinizin kaçının eyleme geçtiğini bu şema sayesinde anlayabilirsiniz.

 

 

DÖNÜŞÜM HUNİSİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Şemanın adının "Dönüşüm Hunisi" olmasının sebebi, sürecin huniye benzer bir yapıda ilerlemesinden kaynaklanmaktadır. İnternet sitenizi pek çok kullanıcı ziyaret etse de bu kullanıcıların çoğu satın alma işlemini tamamlamaz. Bu bağlamda kullanıcıların sitenize giriş yaptığı aşama huninizin en üst ve geniş kısmı olarak değerlendirilebilir. Tüm aşamaları geçip satın alma işlemini gerçekleştiren kullanıcılarsa huninin alttaki dar kısmını oluşturur. Önemli olan son aşamaya mümkün olduğunca fazla kullanıcının gelebilmesini sağlamaktır.

 

DÖNÜŞÜM HUNİSİNİN ANA ÖĞELERİ

Dönüşüm hunisi, birkaç temel öğeden oluşur. Web sitenizin trafiğini artırabilmeniz ve sabit tutabilmeniz için bu öğeler önemlidir.

 

FARKINDALIK

Farkındalık aşaması, müşterinizde bir farkındalık oluşturmayı hedeflediğiniz alandır. Böylece potansiyel müşterilerinizi web sitenize çekebilirsiniz. Müşterinizde farkındalık yaratmak, doğru hedef kitlenin karşısına çıkmakla başlar. Sosyal medya, arama morotu optimizasyonları, reklamlar, markanıza ait bir blog müşterilerinizin dikkatini çekebilmeniz için iyi bir yoldur. Web sitenizin trafiğini artırabilir ve potansiyel müşterilerinizi eyleme geçirebilirsiniz.

Müşterilerinizde farkındalık oluşturmak için:

* Doğru anahtar kelimeleri kullanın.

* Hedef kitlenizin beklentilerini doğru bir şekilde analiz etmeye önem gösterin.

* İlgi çekici mesajlar verin.

* Tasarımlarınızla ve dikkat çekici görseller kullanmaya özen gösterin.

* Markanızın hedeflerine uygun hareket edin ve tutarlı olun.

 

İLGİ

Potansiyel müşterilerinizde farkındalık oluşturduktan sonra kritik bir nokta devreye girer: ilgi. Farkındalık oluşturarak sitenize çektiğiniz ziyaretçilerinizin teknik eksikliklerden dolayı sıkılıp saniyeler içinde sitenizi terk etmesini istemezsiniz. Sitenize çektiğiniz ziyaretçilerinizi, sitenizde kalmaya ikna etmeniz dönüşüm hunisinin en önemli aşamalarındandır. Ziyaretçilerinizin sitenizde kalma oranını artırmak istediğiniz noktada:

* Web sitenizin sayfalarının hızlı yüklenmesi, 

* Kullanımı kolay bir arayüze sahip olması, 

* Etkili bir tasarıma sahip olması 

* Hedef kitlenizin beklentilerini karşılaması gibi kavramlar devreye girer. 

 

NASIL DÖNÜŞÜM HUNİSİ OLUŞTURURUM?

Bir dönüşüm hunisi oluşturmak için basitçe şu adımları izleyebilirsiniz:

Kitle Analizi Yapın: Öncelikle hedef kitlenizi analiz edin. Hedef kitleniz hakkında bilgi edinmek, hedef kitlenizi yakından tanımak onlara özel pazarlama modeli geliştirebilmenizi sağlar. Böylece doğru kitleye doğru mesajı verebilir ve nokta atışı yapabilirsiniz. Kitleniz en çok hangi başlıklara tıklıyor, nerede zaman geçiriyor gibi analizleri yaptığınızda hedef kitlenizin davranışını anlayabilirsiniz.

Dikkat Çekin: Müşterilerinizi huniye çekebildiğinizde dönüşüm huniniz başarılı bir şekilde işleyebilir. Bu yüzden hedef kitlenizin dikkatini çekmek ve sitenizi ziyaret etmesini sağlamak çok önemlidir. Web sitenize organik trafik çekebilmek için sisteminizi iyileştirip kitlenize uygun reklam kampanyaları ve içerikler üretmeniz gerekir.

Etkili Ana Sayfalar Oluşuturun: Müşterilerinizin ilgisini üzerinize çekebilmek için cazip teklifler hazırlayın. Sitenizde kalmalarının ve etkileşimde bulunmalarının temeli müşterinize hitap edebilmenizdir. Basit ve markanızı iyi anlatan ana sayfalar oluşturun. Ürünlerinizi ve kampanyalarınızı vurgulayın. Bu ana sayfalar ziyaretçilerinizi bir sonraki adıma yönlendirmenize yardımcı olacaktır.

E-posta Pazarlamaya Önem Verin: E-posta pazarlama, müşterilerinizin ilgisini çekmenizde ve kampanyalarınızı tanıtabilmenizde önemli rol oynar. Bu sebeple dönüşüm hunisinin bir parçasıdır. Müşterilerinizle dinamik iletişimler kurabilmenizin ve etkileşimde bulunabilmenizin bir yoludur.

Geri Bildirimleri İnceleyin: Potansiyel müşterileriniz kadar var olan müşterileriniz de dönüşüm huninizin önemli bir bölümünü oluşturur. Mevcut müşterileriniz ile iletişimde kalmak ve onların geri bildirimlerine kulak asmak sizi bir adım ileriye taşıyacaktır. Mevcut müşterilerinize özel kampanyalar oluşturun, onlara ulaşmaya devam edin ve geri bildirimler alın.