W3YZ TECHNOLOGY
Marka 15 Okuma Süresi
Pembe Çılgınlığı: Barbie Filminin Pazarlama Stratejisi
Başrollerinde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in yer aldığı Barbie filmi inanılmaz duygusal pazarlama kampanyası ile bugünlerde birçoğumuzun düşüncelerini, baktığımız yeri hatta söylediklerimizi tabiri caizse ele geçirmiş durumda.
Pembe Çılgınlığı: Barbie Filminin Pazarlama Stratejisi

Sosyal medyada, sokakta yürürken, evde bir şeyler izlerken kısacası çoğu anımızda bize "Barbie"yi çağrıştıran ikonik pembe renk ile karşılaşmamız mümkün. Baktığımız her yeri pespembe gördüğümüz bu sürecin ardından film de nihayet sinema salonlarına gelmişken bu akılda kalıcı pazarlamayı konuşmamak olmazdı.

 

Barbie Nasıl Ortaya Çıktı?
9 Mart 1959 tarihinde ilk Barbie bebek piyasaya sürüldü. İlk oyuncak bebek New York City'de Amerikan Oyuncak Fuarı'nda sergilendi. 1959'da raflarda ilk kez yerini alan bu oyuncağın muhtemelen 2020'lerde bile hala popüler kültür öğesi olacağı hatta bir sinema ikonu haline dönüşeceği tahmin edilemezdi.
Mattel Toys'un kurucu ortaklarından Ruth Handler tarafından tasarlandı. Handler, kızı Barbara'dan ilham alarak Barbie bebeği tasarladı. Kızının oyuncak bebekleri görmezden gelmesine şahit olduktan sonra "yetişkin hatlara" sahip oyuncak bebek fikri ortaya çıktı. Barbie, piyasaya sürüldükten sonra kısa süre içinde bir çocuk oyuncağı olma sınırlarını aşarak modern bir ikona dönüştü.

 

Barbie Filminin Pazarlama Stratejisi
21 Temmuz'da vizyona giren Barbie filminin, beyazperdedeki yerini devasa bir pazarlama bütçesi ile oluşturduğunu söylesek yanılmış olmayız. Mattel firmasının yürüttüğü reklam kampanyası, duygusal pazarlamanın ve deneyim pazarlamasının harika bir şekilde yapıldığı örneklerdir. Film, vizyona girmeden en az bir sene öncesinde başlayan reklam kampanyası boyunca Barbie, süregelen duygusal pazarlaması kapsamında birçok marka ile iş birliği içindeydi. Ustalıkla yürütülen bu pazarlama kampanyasının, tüketici tarafındaki karşılığını somut olarak görmek ve yorumlamak mümkün. Yazının devamında ustalıkla yürütülen pazarlama sürecini maddeler halinde inceleyeceğiz:

 

Kreatif İçerikler Üretildi
Pazarlama kampanyası boyunca yaratıcı, eğlenceli ve özgün içerikler ürettiler. İnternetin ve sosyal medyanın gücünü hafife almayarak marka lehine değerlendirdiler. Viral içerikler ile küresel çapta internet dünyasını sardılar. İnsanlara ulaşmak ve akılda kalmak için yaratıcı reklamlar üreterek fenomenlerle, sanatçılarla işbirlikleri gerçekleştirdiler. Barbie filmi vizyona girmeden yaklaşık 1 ay öncesini kapsayan zaman aralığında neredeyse her gün film ile ilgili viral bir içeriğe rastlamak mümkündü.

 

Marka Kodları Pazarlama Kampanyasına Dahil Edildi
Barbie köklü bir marka. Dolayısıyla geçmişten günümüze kadar halihazırda oluşturmuş olduğu bir değer var. Tüketicisiyle arasında oluşturduğu duygusal bağı hatırlatmak ve yeni tüketicilerle bağ kurabilmek için kullanabileceği tutarlı marka kodlarına sahip. Filmin tanıtım sürecinde, bu kodları ustalıkla devam ettirebildiğini deneyimlemiş olduk.
Örneğin; Barbie'nin belirgin pembe renki ve yıllardır değişmeyen logosu marka kimliğinin önemli bir parçasıdır. Filmin tonu haline gelen bu renk, pazarlama sürecinde somut olarak hayatımıza entegre edilmiş oldu. Mesela Tiktok'ta, Instagram'da ve birçok sosyal medya platformunda Barbie logosu ve pembesi kullanılarak filtreler yaratıldı. Kullanıcılar bu filtreleri severek kullandılar.

Barbie Selfie Generator'un yayılmasıyla Instagram dünyası da aktif bir şekilde faydaya dönüştürülecek şekilde değerlendirilmiş oldu. Birçok insan pembe kıyafetler giyerek filmi izlemeye gitti, sokaklarda, afişlerde ve reklamlarda bu pembe tonunu gördüğümüzde son günlerde aklımıza tek bir kelime geliyor: Barbie!

 

Diğer Markalarla Doğru İşbirlikleri Yapıldı
Mattel, Barbie filminin vizyona girmesinin öncesinde 100'den fazla markayı kapsayan bir pazarlama kampanyası başlattı. Otobüs durakları, banklar pembeye boyandı. Mağaza vitrinlerinde pembe kıyafetler sergilenmeye başladı. Hatta birçok giyim markası Barbie'ye özel koleksiyon tasarladı. Microsoft oyun konsolu XBox, Barbie özel serisi çıkardı. Ev tadilatı ve emlak piyasası içeriklerine yer veren televizyon kanalı HGTV, Barbie'nin Rüya Evi dizisini yayınladı. Bu dizi dört bölümden oluşuyor.


Ayrıca Barbie X AirBnB iş birliği ile Malibu'daki bir ev, filmdeki Rüya Evi Konsepti kapsamında yeniden dekore edildi. Böylece fiziksel dünya ve dijital dünya arasında bir köprü kurarak sürükleyici bir marka deneyimi yaratılmış oldu. İsteyenler evi kirlayabiliyor. Deneyim pazarlamasına verilebilecek güzel bir örnek.
Bu işbirlikleri sayesinde marka bilinirliği daha da arttı ve eski kullanıcılarına kendisini hatırlatmış oldu. Hedef izleyici kitlesinin, henüz film yayınlanmadan bile, aktif bir şekilde Barbie markası ile zaman geçirmeleri sağlandı. Aldo, Vans ve NYX kozmetikle yaptıkları işbirlikleri de en bilinen anlaşmalar arasında yer alıyor.

 

Burger King ile Yapılan "Pink Burger" Kampanyası
Kampanya boyunca en çok ses getiren işbirliklerinden biri de tabii ki Burger King ile yaptıkları "Pink Burger" anlaşması oldu. Bu büyük kapsamlı kampanya, orijinal bir açık hava reklamı örneği olarak sayılabilir. Burger King, Barbie filminin lansmanına özel pembe hamburger hazırladı ve sosyal medyada logosunu pembeye çevirdi. Burger King'in Barbie filminin yayınlanmasına özel hazırladığı pembe menü, kapsamlı düşünülen bir "take-over" örneğidir.


Barbie filminin yenilikçi ve duygusal pazarlama stratejileri ve kurduğu akılcı iş birlikleri anlamlı işler oluşturmayı hedefleyen firmalara ve işini tanıtırken yaratıcılığının sınırlarını zorlamak isteyen pazarlamacılara ilham kaynağı olabilir.