W3YZ TECHNOLOGY
E-ticaret 8 Okuma Süresi
Online Bir Portfolyo Nasıl Hazırlanmalı?
Online bir portfolyo hazırlamak, günümüz dijital dünyasında kendinizi tanıtmak, yeteneklerinizi sergilemek ve potansiyel fırsatları yakalamak için son derece önemli bir adımdır. Online portfolyo, sanatçılar, tasarımcılar, yazarlar, geliştiriciler ve diğer yaratıcı profesyoneller için özellikle etkili bir araçtır. Bu portfolyo, dijital dünyada fark yaratmanızı sağlayan bir vitrindir ve sizin hakkınızda, becerileriniz ve işleriniz hakkında derinlemesine bilgi sunar.
Online Bir Portfolyo Nasıl Hazırlanmalı?

Online bir portfolyo hazırlamak, profesyonel kimliğinizi çevrimiçi dünyada güçlendirmenin ve iş fırsatlarına daha kolay erişmenin yollarından biridir. Bu portfolyo, çalışmalarınızı ve yeteneklerinizi açıkça göstererek potansiyel işverenlerin veya iş ortaklarının dikkatini çekebilir. Ayrıca, portfolyonuzu düzenlerken kendinizi analiz etme fırsatı bulabilir ve gelişiminizi takip edebilirsiniz.

Online portfolyo oluşturmanın adımlarını takip ederek, kendi profesyonel kimliğinizi en iyi şekilde yansıtan, etkileyici ve özgün bir çevrimiçi portfolyo oluşturabilirsiniz.

  • İlham toplayın

  • Bir şablon seçin

  • En iyi çalışmalarınızı sergileyin

  • Yüksek kaliteli görüntüler kullanın

  • Doğru içerikleri ve özellikleri dahil edin

  • Portfolyonuzun kullanıcı deneyimini geliştirin

  • Sitenizin SEO'su üzerinde çalışın

  • Mobil uyumlu olmasına özen gösterin

  • Dürüst geri bildirimler isteyin

  • Sitenizi yayınlayın ve tanıtımını yapın


Hadi gelin bu maddelere yakından bir bakalım,

1.İlham toplayın;

Yolculuğunuza görsel araştırmalarla başlayın. Hangi alanda olursanız olun başka portfolyo örneklerini ve çeşitlerini görmek size ilham ve fikir verecektir.Portfolyonuzun hangi duyguları ve hissi yansıtmak istediğine karar verin, notlar alın hatta bir fikir panosu bile oluşturabilirsiniz. Bu fikir panosunda yola çıkarak haritanızı çizmiş olursunuz. Renk paletlerini, yazı stillerinizin güncel trendleri takip ettiğinden emin olun.

 

2. Bir şablon seçin

Başlamaya hazır olduğunuzda profesyoneller için hazırlanmış portfolyo şablonlarını kullanabilir ya da ben kendi özgün tarzımı oluşturmak istiyorum diyorsanız sıfırdan bir web sitesi oluşturabilirsiniz.

3. En iyi Çalışmalarınızı Sergileyin

Gerçekleştirmiş olduğunuz projeler portfolyonuzun en önemli kısmıdır. İşinizi mümkün olan en iyi şekilde tanıtmanız gerekir. Bu bölümlerin ana sayfada site menüsünde çok kolay erişilebilir olmasına emin olun.

Sadece en iyi çalışmalarınızı paylaşın, müşterilerinizi yaratıcılığınız ve becerinizle büyüleyin. En iyi çalışmalarınızın yanı sıra en güncel projelerinizi paylaşmak için web sitenizi yenilemeyi unutmayın. Projeleriniz için kısa açıklamalar eklemeyi unutmayın. Projolerinizde ki rolünüzden bahsederken iş birliği içinde çalıştığınız kişileri de ekleyebilirsiniz.

 

4. Yüksek kaliteli görüntüler kullanın

Çalışmalarınızın etkileyici görünmesi için fotoğraflama kısmına zaman ayırmanız gerekli. Profesyonel bir çekim mümkün değil ise modellerle çalışarak açığı kapatabilirsiniz.

 

5. Doğru içerikleri ve özellikleri dahil edin

Sitenizi stratejik olarak nasıl yerleştireceğinize karar verdiğinizde. Buna metinler, resimler ve diğer medya araçları dahil. İster endüstriyel tasarım portfolyosu oluşturuyor olun, ister moda portfolyosu. Herhangi bir portfolyo oluştururken sitenize dahil etmeniz gereken en önemli sayfa ve bölümleri aşağıdaki gibidir:

-Ana Sayfa

Ziyaretçilerinizin dikkatini çekmek için görselliğin dışında güçlü bir giriş cümlesi ile potansiyel müşteri ve işverenlere merak uyandırabilirsiniz.

Kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı açıkça ifade eden, kısa samimi bir cümle yazın.
Yaşam öykünüzü uzun uzun anlatmanıza gerek yok o kısmı sitenizde ki hakkında kısmında yapabilirsiniz. Adınız ve ana uzmanlık alanınız bu kısımda olması gereklidir.

-Hakkında

Geçmiş deneyimlerinizi ve kısa bir biyografinizin bulunduğu bölümdür. Faaliyetleriniz hakkında gerekli bilgiler, kendinizi kimliğinizi ve değerlerinizi özetlediğiniz yerdir.
Güncel çalışma durumunuzu ve özgeçmişinizi de buraya ekleyebilirsiniz. Özgeçmişinizi indirilebilir dosya olarak da ekleyebilirsiniz.

-İletişim Bilgileri

Ziyaretçilerinizin sizinle kolayca iletişim kurabilmelerine imkan sunduğunuz alandır.
Sitenize iletişim formu, e-posta adresiniz, telefon numaraları ve sosyal medya profillerinizin bağlantılarını ekleyerek ziyaretçileriniz için ulaşılabilir olun.

-Müşteriler ve Müşteri yorumları

Sizinle çalışmayı seçen müşterilerinizden oluşan bir liste oluşturun.
Projelerinizden herhangi bir yerde gösterildiyse veya basında yer aldıysa bunu mutlaka belirtin.
Hizmetlerinizden memnun kalan müşterilerinizin sitenize yorum bırakmalarını isteyebilirsiniz.
Bu tarz geri bildirimler online portfolyonuza güvenilirlik katar.

-Profesyonel Özellikler Ekleyin.

Portfolyonuzun ilgi çekici bir denetim oluşturması için tasarım özelliklerini nasıl kullanabileceğinizi inceleyin. Efektler, animasyonlar ve etkileşim kutuları ekleyerek web sitenize hayat katabilirsiniz.

6. Portfolyonuzun kullanıcı deneyimini geliştirin

Her sayfadaki öğeleri listeleyin öncelikleri belirleyin ve buna uygun web sitesi düzeni oluşturun.
Online portfolyonuza hani sayfaların dahil olacağını belirledikten sonra site içi gezinmenin nasıl olacağına karar verin.

7. Sitenizin SEO'su üzerinde çalışın

Müşterilerinizin sizi kolayca bulup hizmetlerinizden yararlanabilmesi için web sitenizi Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmaya çalışın.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) sitenizin çeşitli unsurlarını ilgilendiren ve sürekli olarak devam eden bir iştir. (Detaylı bilgi için SEO için 10 Etkili İpucu 
yazımıza göz atabilirsiniz.)

8. Mobil uyumlu olmasına özen gösterin

Mobil cihazlar dünya çapındaki web sayfası görüntülenmelerinin %52'sini oluşturmaktadır. (Clement, 2019)
Bu yüzden en iyi web site tasarımları, mobil cihazlarda da masaüstünde olduğu kadar iyi görünmelidir.
Mobil web sitesi, küçültülmüş bir web tasarımından çok daha fazlasını içerir. Mobil cihazlar için tasarım yaparken akılda tutulması gereken birkaç kural vardır;

-Küçük bir ekran için yalnızca en önemli ögeleri görünür tutun.
-Kullandığınız yazı tiplerine ve renklere dikkat edin ve okunaklı olduklarından emin olun.
-Yazı miktarını azaltın.
-Gezinmeyi kolaylaştırmak için bir arama çubuğu ekleyin.

9.Dürüst geri bildirimler isteyin

Yeni fikirler ve yorumlar almak için başka kişilerin sitenizi incelemesi yararlıdır.
Arkadaşlarınızın ve çevrenizdeki kişilerin içeriğinizi ve görselleriniz hakkında söyleyeceklerini dinleyin. Geri bildirimleri alıp şekillendirin.

10.Sitenizi yayımlayın ve tanıtımını yapın

Portfolyonuzu yayımladıktan sonra tüm sosyal medya kanallarınızda paylaşmayı unutmayın.
Eğer bu yöntem zayıf kalırsa SEO kısmında geliştirmeler yapabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda sitenizin kolay ulaşım için linkini eklemek faydalı olacaktır.

Genel geri dönüşler ve yorumlar ile birlikte sitenizi sürekli güncel tutmayı unutmayın.
Değişen trendleri her zaman entegreye hazır durumda bekleyin.